Reklama
 
Blog | Petr Jelínek

Malé podrazy velké strany

Do poutního kostela v malebné obci Křtiny dnes dorazí peloton v čele s Mirkem Topolánkem. Věřící nevěřícně sledují, jakými způsoby může politický vůdce proniknout na půdu chrámu. Spolu s nimi zírají i nevěřící a zdráhají se uvěřit způsobům všehoschopné strany a jejích stratégů.

Nejdříve se objevil plakátek zvoucí občany na koncert duchovní hudby v chrámu Panny Marie Křtinské. Koncerty duchovní hudby jsou tu obvyklé a vítané. Až týden poté ale přibyl jiný plakát – velký poutač na cyklojízdu předsedy ODS Topolánka po jižní Moravě, kdy má hovořit s občany, na náměstích a v kostelích. I tu ve Křtinách.

Jak se politikovi podařilo dostat na církevní půdu? Malým podvodem: objednán byl pouze moderovaný koncert staré duchovní hudby. Jako nájem byla církvi poskytnuta odměna, údajně od bohatých sponzorů. Až plakátky, které nás zvou na setkání s předsedou ODS v místech koncertů duchovní hudby, vyjevily občanům Křtin i faře zamlčený trik – večírek bude moderovat Mirek Topolánek. Možná v rouchu kněze.

Nemravný podfuk největší politické strany ukazuje v malém, co špičky strany praktikují ve velkém – špatnost. Strategický tah na půdu katolické církve možná nebude znamenat přetažení několika promile nerozhodnutých voličů a vyřazení KDU-ČSL z parlamentu. Bude však dále bourat zbytky víry v demokratickou společnost a možnost slušné politiky. Tolik potřebné ke spravování státu i světa.

Reklama