Reklama
 
Blog | Petr Jelínek

Kořenová

 

Kořeny vodních bylin, a také bakterie, čistí vodu v přírodě běžně. Využívají je také kořenové čistírny odpadních vod. Mohou vypadat jako kvetoucí záhon, a to jsme chtěli. Vysadili jsme tedy nejen rákosí, ale také kvetoucí vodní byliny, aby kvetly od jara do podzimu. Teď kvete kyprej, fialové květy lákají motýly, včely, ale také housenky. Čistírna je nejen užitečná lidem, ale také všemožné živěně, kterou na pozemku mlýna v Moravském krasu vítáme.

Půlhektarový pozemek ve Křtinách na kraji Moravského krasu nabízíme také rostlinstvu, které počítáme, fotíme a i jinak se s ním těšíme. To zas láká rozmanité živočichy, které rovněž vítáme. V kořenové čistírně se to jen čtvrtrok po osázení hemží životem. Mokřadní byliny jsme vyzvedli z nechráněných lokalit blízkých podmáčených luk a rybníku, některé z nich mimoděk. Upřednostňujeme domácí moravské druhy, které tu hýčkáme. Těm vzácnějším se při kosení vyhýbáme a pečujeme o jejich potomstvo. Moc práce to nedá, jsou na křtinské klima uzpůsobeny.

Jak čistička čistí vodu zkoumá výzkumák, čekáme na výsledky „těsně po výsadbě“. Nádrž potaženou folií jsme zahrnuli štěrkem a napustili vodou, je to takový štěrkem vyplněný bazén, vodní hladina je skryta a v ní probíhá potřebné čištění věškerých vod, které naše rodina produkuje. Ani nyní při zkušebním provoze ještě nedorostlého rákosí místo nesmrdí a dokonce je pěkné. Podruhé vykvetl jarní blatouch, kosatce a další byliny mají po odkvětu. Dekorativní je celý rok orobinec (doutníky), ale také ozdobná chrastice rákosovitá. Zkoušíme i jinak užitečné vodní druhy, jako je například puškvorec.

Hlavní čistící rostlinou je však rákos. Na jaře jsme oddenky, připomínající hodně přerostlý pýr, nakopali v bahně u rybníka. Ve vodní lázni se všechny ujaly snadno. Z každého vyrašil trs rákosí a již po měsíci některé z nich vyslaly plazící se kořenící zelené lodyhy, které hledají další místo k expanzi. Příští rok se celý „bazén“ zatáhne rákosím, zatím se jím dá procházet a počítat další menší vodní rostlinky. Stačí odhrnout deset centimetrů drobného štěrku a do vodní hladiny, která se objeví, můžeme vysadit další rostliny.

Reklama

Vybudovat 120 čtverečních metrů velkou čistírnu nám pomohli dobrovolníci a přátelé z okolí, měla by pojmout odpady i účastníků akcí, které zde občanské sdružení Horní mlýn pořádá asi desetkrát do roka. Tak jako tato, některé akce jsou zaměřeny právě na budování přírodě blízkých stavebních řešení. Po výstavbě bytu ze slámy uvnitř mlýnice a matlání hliněných omítek na zdi to byla stavba čistírny, která je pěkná a přitom plně nahrazuje čistírny chemické. Na zahradě pěstujeme vysokokmenné jabloně, jejichž plody budeme zanedlouho moštovat na starých lisech.

Čistírna jako mokřad je další splněný sen, který k mlýnu a přírodě blízkému životu patří a je milé, že se už ve Křtinách staví druhá. Dobře, že technologii přírodního čištění respektují i české úřady vodosprávní.

Další fotografie ze stavby kořenové čistírny je možné najít zde.