Reklama
 
Blog | Petr Jelínek

50 miliónů liber pro Sherwood

Dnes začíná ve Velké Británii přímá volba, na jakou nejsme zvyklí. Občané hlasováním rozhodnou, na jaké dobročinné účely investovat milióny ze státní loterie. Mezi čtyři vítězné projekty byl vybrán také projekt na zvětšení rezervace Sherwood zbojníka Robina Hooda. Unikátní památka královského hvozdu s prastarými duby v polštáři z kapradí je jedním z mála kousků anglické přírody, kterou bychom snad mohli nazvat les.

Sherwoodský hvozd se náchází severně od Nottinghamu ve střední části Anglie. Kdysi se rozléval na rozloze 41 000 hektarů a pro královský dvůr byl zdrojem dřeva, ale hlavně výnosnou honitbou. Kromě jelenů, králíků a prasat se tu pásl také královský dobytek. Sherwood tedy nebyl hustým pralesem jaké známe z českých rezevací, ale spíše řídkým pastevním lesem, kde houštiny se starými duby a břízami střídala otevřená vřesoviště. Tady našel svůj dočasný domov legendární lukostřelec Robin Hood, který sherwoodský les proslavil po celém světě. Dnes má les jen 400 hektarů, je chráněn jako přírodní památka a stojí za to se sem vypravit.

Projít legendární les není složité. Rezervaci míjí železnice, silnice les obkružují ze všech stran, přímo u chráněného územílze zaparkovat na velikém parkovišti. Návštěvnické centrum vám dodá potřebné informace jak se ve spleti chodníčků neztratit. Upravené cestičky v lese a intenzívně využívaná pole v okolí velkou příležitost k bloudění nedávají. Divočinu a bujnou pralesní přírodu tu nenajdete, nicméně krásné pohledy na prastaré dřeviny ano. Tisíc staletých dubů v koberci podzimně se barvících vysokých kapradin skýtají pěkný zážitek. Nejstarší stromy snad skutečně rostly v dobách Robina Hooda, některé z nich se dočkaly dneška již bez života. I mrtvé ohromné duby zde zůstávají pro potěchu návštěvníků a obživu vzácného hmyzu stát, ležet, hnít.

Díky projektu zapojení veřejnosti do rozhodování, jak naložit s výnosy ze státní loterie, může Sherwoodský les brzy zdvojnásobit svoji rozlohu. 300 nových hektarů vykoupených pozemků, nové návštěvnické centrum a 250 kilometrů pěších, cyklistických a jezdeckých stezek slibuje projekt "Sherwood – the living legend" (www.robinhood.co.uk).

Reklama

Big Lottery Fund (BIG) spravuje polovinu zisku, který plyne ze sázení v národní loterii, letos je to 630 miliónů liber. V roce 2005 fond ve spolupráci s televizí ITV vyhlásil soutěž o grant ve výši 50 milónů liber pro projekty s bohulibými záměry (http://www.thepeoples50million.org.uk/home). Do finále čtyř vítězných projektů se dostal v říjnu letošního roku i Sherwood. Od dnešního rána lidé ve Velké Británii prostřednictvím internetu a telefonu přímo volí, jaký region dostane ohromnou sumu peněz. Na jednotlivých předkladatelích záleží, kolik pro svůj nápad nadchnou obyvatel. Snad se podobných přímých voleb jednou dočkáme i v České republice. Zatím můžeme držet palce tomu nejpodařenějšímu projektu anglickému.